Opvoeding & roken

Hoe ga je het gesprek aan?

18 november 2020

Opvoeding & roken

Als ouder wil je je kind beschermen tegen de valstrik van de tabaksindustrie, die roken zo verleidelijk laat lijken dat kinderen het wel ‘moeten’ uitproberen. En dan blijken ze binnen de kortste keren verslaafd te zijn aan de nicotine. Hoe jonger kinderen zijn, hoe makkelijker ze verslaafd raken. Vandaar dat het belangrijkste advies aan ouders is om nog voordat hun kinderen naar de middelbare school gaan een gesprek over roken te hebben.

Verschillende webpagina’s van het Trimbos-instituut, het onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, geven ouders tips hoe ze dat gesprek het beste kunnen aangaan. 

Roken & opvoeding

De website Rokeninfo van het Trimbos-instituut heeft een aparte pagina voor ouders met tips hoe zij hun kinderen van het roken kunnen afhouden.
Lees meer op www.rokeninfo.nl

Rokeninfo

Praat op tijd met kinderen over roken

Een onderbouwde handleiding voor hoe je met je kind kunt praten over roken op de website Rokeninfo van het Trimbos-instituut.
Lees meer op www.rokeninfo.nl

Alcohol, roken & opvoeding

Het Trimbos-instituut bracht ook een brochure uit met tips voor ouders met opgroeiende kinderen, in het kader van het preventieprogramma Helder op school.
Download de brochure via www.trimbos.nl

Informatie over roken voor ouders

Verslavingskliniek Jellinek heeft voor ouders allerlei feitelijke informatie over tabak en roken op een rij gezet, die zij zouden kunnen gebruiken in het gesprek over roken met hun kinderen.
Lees meer op www.jellinek.nl

Praten over roken

De website opvoeden.nl biedt betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over alles wat met opvoeden te maken heeft. De pagina ‘Praten over roken’ geeft als belangrijkste tip dat je met je kind het gesprek aan moet gaan over roken en verwijst daarvoor naar Rokeninfo.nl.
Lees meer op www.opvoeden.nl/praten-over-roken-1164/ en op www.opvoeden.nl/praten-over-roken-3207/

Jongereninformatie: roken

De site Jongereninformatie van Opvoedinformatie Nederland is bedoeld voor jongeren en geeft op de pagina ‘Roken’ informatie over de nadelen van roken, wat te doen tegen groepsdruk en hoe je, als je al rookt, daar weer mee kunt stoppen.
Lees meer op www.infovoorjou.nl

Edson onderzoekt de vapescene

Veel jongeren voelen zich aangetrokken tot de e-sigaret. waarvan wordt beweerd dat die minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Maar e-sigaretten zijn lang niet zo onschuldig als ze lijken. Ten eerste bevatten ze wel degelijk schadelijke stoffen en ten tweede zijn de langetermijneffecten nog onbekend. Maar misschien het belangrijkste gevaar schuilt hem in het feit dat jongeren die e-sigaretten roken heel vaak op een zeker moment overstappen op gewone sigaretten. Edson de Graça onderzoekt in deze video de aantrekkingskracht van de e-sigaret en wat de mogelijk effecten ervan zijn.  

opvoeding | tieners | kinderen | preventie | roken | tieners en roken | tabak

Gerelateerde berichten

Roken en het puberbrein

  • 4 januari 2015

Roken leidt tot blijvende hersenschade in het puberbrein. Door de nicotine neemt het concentratievermogen af en neemt de impulsiviteit toe, waardoor de leerprestaties kunnen afnemen. Deze schade wordt in de loop van het leven niet hersteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Lees meer...

Het bewijs is overtuigend: van dampen komt roken

dinsdag, 10 november 2020

Dampen leidt in veel gevallen tot roken. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Australische Nationale Universiteit op basis van literatuuronderzoek. Een recent onderzoek in opdracht van de Europese Commissie vond hier ook al sterk bewijs voor. De tabaksindustrie reageert met tegenargumenten die kant noch wal raken.

Lees meer op TabakNee