Media

Hoorcollege De Rooklobby door Wanda de Kanter

In het 10-delige hoorcollege ‘De rooklobby’ op het hoorcollegekanaal Home Academy bespreekt longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter de praktijken van de tabaksindustrie en de gevolgen voor mens en milieu.

Lees meer...

Podcast: Moeten we de tabaksindustrie verbieden?

In de podcast Fantoomgroei staan journalisten Sander Heijne en Hendrik Noten stil bij die andere epidemie, de tabaksepidemie die al decennialang alleen in Nederland al 20.000 doden per jaar tot gevolg heeft. Vergeleken met de huidige coronapandemie is de tabaksepidemie vele malen dodelijker. Sander en Hendrik vragen zich daarom af: moet de tabaksindustrie niet verboden worden?

Lees meer...

Tijd voor de nabestaanden…

Voor de website Meer over Medisch van journalist René Steenhorst schreef Wanda de Kanter een column, waarin zij uiteenzet waarom en hoe zij patiënten en nabestaanden van mensen die ziek werden door het roken een stem wil geven.

Lees meer...

TEDxHaarlem: The Dealers

De longartsen en Rookpreventie Jeugd-oprichters Wanda de Kanter en Pauline Dekker hielden op 4 maart 2020 op TEDxHaarlem een pleidooi om de dealers van tabak aan te pakken, de supermarkten, met Albert Heijn voorop. Supermarkten verkopen nu nog meer dan 50 procent van alle tabak in Nederland. Tabak is daardoor veel te gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren, ondanks de leeftijdsgrens van 18 jaar. 

Lees meer...

Brede aandacht voor aanval op Stichting Rookpreventie Jeugd

Het nieuws in Trouw dat de Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij is gezet en van KWF Kankerbestrijding geen subsidie voor TabakNee.nl meer krijgt is breed door de Nederlandse pers overgenomen. Over het algemeen lijkt er weinig begrip voor de beslissing van KWF en de Alliantie.

Lees meer...

Ficq bij Jinek: ‘Verslaving is een breinziekte die de tabaksindustrie opzettelijk teweegbrengt’

“Ik ben van een onbewuste roker getransformeerd in een bewuste rookverslaafde”, zei Joost Walraven op 5 december in de uitzending van Jinek waar hij samen met rechtenstudent Charlotte Pelt uitlegde waarom zij als niet-zieke rokers aangifte hebben gedaan tegen de tabaksindustrie. Advocaat Bénédicte Ficq gaf er de juridische achtergrond bij en breinprofessor Erik Scherder belichtte de biologische processen van nicotineverslaving.

Lees meer...

'Uiteindelijk wordt roken iets abnormaals'

'Ooit zullen we terugkijken naar beelden van deze tijd en denken: wat doen al die mensen toch met die witte stokjes in hun mond?' Dat zegt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, in PlusMagazine. De Kanter zegt ervan overtuigd te zijn dat er snel een generatie zal opgroeien zonder tabak. 'Uiteindelijk zal roken niet langer als iets normaals worden gezien.'

Lees meer...

Pauline Dekker: ‘Werkgevers moeten roken onder werktijd aanpakken’

Wie op zijn werk elke twee uur een sigaret rookt, werkt drie weken per jaar minder dan zijn niet-rokende collega's. Dat berekende longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, tevens bestuurslid van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Dekker pleit er in verschillende kranten voor dat werkgevers het roken onder hun werknemers gaan ontmoedigen en de rokers gaan helpen bij het stoppen.

Lees meer...

Wanda de Kanter over rechtszaak tegen Staat

“Het ministerie van Volksgezondheid kan beter het ministerie van Ziekte heten”, stelt Wanda de Kanter in een online interview met psychiater Esther van Fenema van het Leids Universitair Medisch Centrum in een aflevering van Café Weltschmerz.

Lees meer...

'Tabak is een lelijk product'

'U heeft een lelijk product.' Dat zei longarts Pauline Dekker tegen woordvoerder Mathijs Peters van tabaksfabrikant Philip Morris in een uitzending van Radio EenVandaag.

Lees meer...

'De Vervangers' bij Radio 1

In het programma De Nieuws BV op NPO Radio1 lichten Wanda de Kanter en Erwin Kleinjan, maker van de documentaire 'De Vervangers' toe waarom zij de overheid verantwoordelijk houden voor 20.000 tabaksdoden per jaar.

Lees meer...

Bewondering

‘De Kanters strijd tegen de rooklobby is een zware, maar volg hen vol bewonderling en respect', schrijft chef-redacteur Ronald den Boer van het Noord-Hollands Dagblad.

Lees meer...

Wanda en Pauline bij Pauw

Op 8 september 2014 bracht Stichting Rookpreventie Jeugd een dagvaarding uit tegen de staat om een eind te maken aan de innige contacten van de Nederlandse overheid met de tabakslobby. Vandaag, 22 oktober 2014, wordt de zaak aangebracht bij de rechtbank in Den Haag. Aan de vooravond daarvan legden Wanda de Kanter en Pauline Dekker bij Pauw uit waar het in deze zaak om gaat.

Lees meer...