Actueel

Het laatste nieuws van Rookpreventie Jeugd

Nicotinee schiet over grens van 40.000 handtekeningen

 • 8 mei 2024

Berichtgeving over giftige metalen in de urine van jonge vape-gebruikers die blijvende schade kunnen aanrichten, gaf het laatste zetje om het burgerinitiatief Nicotinee aan de benodigde 40.000 handtekeningen te helpen. De nicotinevrije generatie kan nu op de agenda van de Tweede Kamer worden gebracht.

Lees meer...

Weinig vuur van landsadvocaat in hoger beroep handhavingszaak

 • 19 juni 2023

Namens een overheid die publiekelijk stelt een einde aan de sjoemelsigaret te willen maken, hield de landsadvocaat zich opvallend op de vlakte tijdens het hoger beroep in de handhavingszaak rond die sjoemelsigaret. De rechter hintte op een nieuwe ronde langs het Europees Hof van Justitie.

Lees meer...

VWS blij met uitspraak sjoemelsigaret, maar gaat toch in beroep

 • 12 december 2022

In de handhavingszaak rond de sjoemelsigaret maakte staatssecretaris Van Ooijen (VWA) bekend in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 4 november. Niet om de uitspraak te bestrijden, maar om nog eens bevestigd te krijgen dat de gif-emissies van sigaretten met een andere methode gemeten moeten worden.

Lees meer...

NVWA moet handhavend optreden tegen sjoemelsigaret

 • 4 november 2022

De rechtbank Rotterdam geeft Rookpreventie Jeugd gelijk in de zaak rond de sjoemelsigaret. De rechter ziet sterke aanwijzingen dat de in Nederland verkochte sigaretten niet voldoen aan de wettelijk voorgeschreven grenswaarden en bepaalt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hiertegen moet optreden. “Dit betekent het definitieve einde van de sjoemelsigaret”, zegt longarts Wanda de Kanter.

Lees meer...

Rechtbank Rotterdam heeft het laatste woord over de sjoemelsigaret

 • 30 augustus 2022

Aanstaande vrijdag, 2 september, buigt de rechtbank in Rotterdam zich over de vraag op welke wijze er een einde moet komen aan de sjoemelsigaret. In deze zaak, die tegen de staatssecretaris van VWS is aangespannen door Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en 15 gezondheidsorganisaties, gaat het over de geldigheid van de zeer omstreden methode voor het meten van de teer-, nicotine- en koolmonoxide-uitstoot (TNCO) van sigaretten.

Lees meer...

Sjoemelsigaret: update van de rechtszaak na uitspraak van EU Hof

 • 4 mei 2022

In de zaak waarin Rookpreventie Jeugd met andere organisaties de NVWA vraagt om de gifuitstoot van sigaretten met een realistische meetmethode te handhaven, deed het Europees Hof van Justitie in februari uitspraak. De zaak gaat nu verder bij de rechtbank in Rotterdam, die partijen vroeg om een reactie op die uitspraak. Een update.

Lees meer...

Grote Kamer Europees Hof buigt zich nu over de sjoemelsigaret

 • 23 maart 2021

Met de vorige week ingediende schriftelijke beantwoording van vragen van het Europees Hof van Justitie is de inhoudelijke behandeling van de door Rookpreventie Jeugd aangespannen zaak over de sjoemelsigaret afgerond. Het woord is nu aan de vijftien rechters van de Grote Kamer van het Hof.

Lees meer...

Zorg voor de toekomst vergt actie tegen de tabaksindustrie

 • 3 februari 2021

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in december 2020 een discussienota gepubliceerd ‘Zorg voor de toekomst’. Centrale vraag: hoe kunnen we de houdbaarheid van de gezondheidszorg waarborgen. De nota onderkent naast organisatie en vernieuwing, preventie als hoofdthema. Hier de reactie van Rookpreventie Jeugd.

Lees meer...

Wanda de Kanter: ‘Hoe kun je bescherming van kinderen tegen tabak controversieel noemen?’

 • 28 januari 2021

Op 27 januari besprak de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport welke wetsvoorstellen, notities en brieven van het kabinet al dan niet controversieel verklaard moesten worden, gezien de demissionaire status van de regering. Wat door de Kamer bij meerderheid controversieel wordt verklaard, ligt politiek te gevoelig om verder nog behandeld te worden. Wanda de Kanter volgde de commissievergadering online en verbaasde zich over de poging van een aantal Kamerleden om verschillende onderwerpen inzake preventiebeleid controversieel te verklaren.

Lees meer...

Politieke partijen maken preventie tot prioriteit

 • 1 december 2020

Preventie van ziekte wordt de komende jaren een prioriteit bij de meeste politieke partijen. Verschillende partijen willen ook dat niet geld, zoals nu, maar gezondheidsuitkomsten als ‘prikkel’ in de zorg worden ingevoerd. Dat blijkt uit een overleg van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid met verschillende artsen, onder wie Wanda de Kanter.

Lees meer...

Kinderen vragen politiek om duurdere sigaretten

 • 27 november 2020

Met een video waarin kinderen Tweede Kamerleden bevragen over de maatregelen die nodig zijn om de Rookvrije Generatie te bereiken, roepen zij staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) op om de prijs van sigaretten te verhogen. 

Lees meer...

Tabak in 2024 eindelijk uit de supermarkten

 • 21 november 2020

UPDATE 24-11-2020
Het aantal verkooppunten voor tabaksproducten zal de komende jaren worden verminderd. Tabak mag vanaf 2024 alleen nog bij tabaksspeciaalzaken en tankstations verkocht worden. Bij supermarkten is het vanaf dan taboe.

Lees meer...

Geen lobby zo dodelijk als die van de tabaksindustrie

 • 27 juli 2020

Waar de overheid tijdens de coronacrisis alles uit de kast trekt om de kwetsbaarsten te beschermen, laat zij toe dat de tabaksindustrie al jarenlang diezelfde kwetsbare mensen aan zich bindt. Roken is immers een ‘vrije keuze’. Longarts Wanda de Kanter bestrijdt dat idee al jaren.

Lees meer...

Onderzoeksjournalist Joop Bouma stopt bij dagblad Trouw

 • 1 juli 2020

Per 1 juli stopt Joop Bouma bij dagblad Trouw. Bouma’s jarenlange onderzoek naar de tabaksindustrie heeft een schatkamer aan informatie over de tabakslobby opgeleverd. Wanda de Kanter: “Hij was zijn tijd ver vooruit en heeft dingen over de tabaksindustrie blootgelegd waar iedereen direct al van had moeten zien hoe erg ze waren.”

Lees meer...

Sjaak Neefjes ontvangt Spinozapremie

 • 23 juni 2020

De Leidse hoogleraar chemische immunologie Sjaak Neefjes ontvangt dit jaar de NWO Spinozapremie. Hij zal de 2,5 miljoen euro gebruiken voor zijn onderzoek naar antikankermedicijnen met minder schadelijke bijwerkingen. Neefjes is ook actief op het antirookfront.

Lees meer...

Jaarverslag 2019 Stichting Rookpreventie Jeugd en TabakNee

 • 13 februari 2020

Het was een veelbewogen jaar voor Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) en TabakNee. 2019 was het jaar dat TabakNee haar subsidie van het KWF kwijtraakte en de SRPJ uit het samenwerkingsverband Alliantie Nederland Rookvrij werd gezet. Hier het jaarverslag in het kort.

Lees meer...

Oordeel bestuursrechter gevraagd over sjoemelsigaret

 • 6 november 2019

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van VWS weigeren categorisch om sigaretten met hogere uitstootwaarden dan wettelijk toegestaan van de markt te halen. Nu stapt de Stichting Rookpreventie Jeugd samen met de gemeente Amsterdam en nog dertien andere partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam.

Lees meer...

Longarts Wanda de Kanter vijfde Zomergast 2019

 • 5 juli 2019

Zet zondagavond 25 augustus maar vast in uw agenda, want dan is longarts Wanda de Kanter de vijfde Zomergast in het bekende VPRO-programma. Zij zal onder meer vertellen over haar strijd tegen de tabakslobby en wat haar daartoe motiveert.

Lees meer...

De tabaksindustrie is de grote winnaar van het Nationaal Preventieakkoord

 • 9 juni 2019

Binnenkort wordt het Nationaal Preventieakkoord besproken in de Tweede Kamer. Dit akkoord bevat voorstellen voor het tegengaan van problematisch alcoholgebruik, het terugdringen van overgewicht en het verminderen van het aantal rokers. De bedoelingen zijn goed, maar ons – de Stichting Rookpreventie Jeugd – stoort het gebrek aan ambitie en het ontbreken van ieder gevoel van urgentie.

Lees meer...

Stichting Rookpreventie Jeugd start crowdfunding

 • 12 mei 2019

Vandaag vragen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker in een persoonlijke oproep om steun voor hun strijd tegen de tabaksindustrie. Met de crowdfunding hopen zij genoeg geld binnen te halen om hun activiteiten voort te zetten.

Lees meer...

Medisch specialisten aan het woord over tabaksschade

 • 29 maart 2019

Op 27 maart organiseerden longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, in samenwerking met de VvAA en KNMT, een expertmeeting over tabaksschade. De volgende dag was Wanda de Kanter te gast op het ministerie van VWS om over het Preventieakkoord te spreken.

Lees meer...

Veel bijval voor De Kanter en Dekker na artikel in Trouw

 • 27 maart 2019

De longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker krijgen steeds meer bijval nadat Trouw gisteren bekendmaakte dat hun Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is gezet en van KWF Kankerbestrijding geen subsidie voor TabakNee meer krijgt. Een selectie.

Lees meer...

Reacties op uitspraak hof: 'Laat ze de tabaksindustrie opdoeken'

 • 11 december 2018

Het nieuws over de beslissing van het gerechtshof om geen vervolging van de tabaksindustrie te bevelen, is in binnen- en buitenland breed gedeeld. Tabaksfabrikant JTI reageerde met een opmerkelijke advertentie terwijl advocaat Bénédicte Ficq liet weten dat de tabaksindustrie nog niet van haar af is.

Lees meer...

Hof over aangifte: ‘Wij kunnen niks, overheid is aan zet’

 • 6 december 2018

Het gerechtshof Den Haag geeft het Openbaar Ministerie geen bevel tot strafrechtelijke vervolging van tabaksproducenten. Het hof voegt daaraan toe dat het niet aan de rechter, maar aan de wetgever is om het gesjoemel met sigaretten aan te pakken. Kortom, de overheid is aan zet.

Lees meer...

Frontale aanval op sjoemelsigaret: NVWA gevraagd in te grijpen

 • 31 juli 2018

Een aantal personen en rechtspersonen die strafrechtelijke aangifte deden tegen de tabaksindustrie heeft vandaag met een handhavingsverzoek de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd alle sigaretten uit de handel te nemen die niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. Volgens meting van het overheidsinstituut RIVM zijn dat nagenoeg alle sigarettenmerken die in Nederland te koop zijn.

Lees meer...

Geen vervolging tabaksindustrie, aangevers gaan door

 • 22 februari 2018

Vanochtend maakte het Openbaar Ministerie bekend de aangiften tegen de tabaksindustrie te seponeren en niet tot vervolging over te gaan. De aangevers reageren strijdvaardig en kondigen aan via een artikel 12 procedure bij het gerechtshof het OM alsnog tot vervolging te willen dwingen.

Lees meer...

Aangifte tegen de tabaksindustrie: een overzicht

 • 17 november 2017

Ruim een jaar geleden deed advocaat Bénédicte Ficq namens twee longpatiënten en Stichting Rookpreventie Jeugd aangifte tegen de tabaksindustrie. Dit stuk geeft een overzicht van de aanloop naar die aangifte en de ontwikkelingen daarna tot 15 november 2017.

Lees meer...

EenVandaag: brede steun voor Rookvrije Generatie

 • 11 augustus 2017

Uit een peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag onder 29.000 deelnemers blijkt dat er een ruime meerderheid is om speeltuinen (83 procent) en sportvelden (74 procent) rookvrij te maken. Dat laat zien dat er breed draagvlak is voor de campagne 'Rookvrije Generatie'.

Lees meer...

‘De tabaksindustrie beoogt verslaving aan nicotine’

 • 29 oktober 2016

‘Mijn nieuwe rol van aanklager voelde, gek genoeg, direct goed’, vertelde mr. Bénédicte Ficq op 28 oktober 2016 op het podium van TEDxAmsterdam Women. De advocate heeft recent namens twee ziek geworden rooksters en Stichting Rookpreventie Jeugd aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Bij TEDx legde zij uit waarom. Lees haar integrale speech. 

Lees meer...

Rokers doen aangifte tegen tabaksindustrie

 • 29 september 2016

Namens Stichting Rookpreventie Jeugd, longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en COPD-patiënte Lia Breed heeft advocaat Bénédicte Ficq van het kantoor Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf vandaag bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen vier tabaksfabrikanten die actief zijn in Nederland: Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

Lees meer...

'Maak de weg vrij voor een rookvrije generatie'

 • 31 augustus 2016

'Er rust een zware verantwoordelijkheid op de overheid om ervoor te zorgen dat het tabaksgebruik wordt teruggebracht', schrijft longarts Wanda de Kanter in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De overheid moet zorgen dat de Rookvrije Generatie vanaf 2017 werkelijkheid wordt. Het draagvlak daarvoor onder kiezers is aanwezig, de kosten-batenanalyse is gemaakt en de te nemen stappen zijn bekend. Tijd voor actie.

Lees meer...

Gezocht: 20.000 ouders die hun kinderen willen beschermen

 • 24 augustus 2016

Iedere ouder houdt van zijn kind. Iedere ouder wil zijn kind beschermen. Toch staan ouders machteloos tegenover de tabaksindustrie, die ieder jaar 20.000 nieuwe rokers rekruteert, vooral onder kinderen. Zij zijn de ‘vervangers’ van gestorven rokers. In een nieuwe campagne vraagt Sick of Smoking de steun van ouders om hier een eind aan te maken.

Lees meer...

Wanda de Kanter wint opnieuw Vrouw in de Media-Award

 • 11 februari 2016

De Vrouw in de Media-Award 2015 is, net als in 2014, naar longarts Wanda de Kanter gegaan, voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd. "Ze durft het aan tegen de zeer machtige tabakslobby op te staan met als doel minder kankerdoden in Nederland."

Lees meer...

Vordering afgewezen in zaak tegen Staat, toch winst

 • 9 november 2015

In de zaak van Stichting Rookpreventie Jeugd tegen de Staat over contacten van de overheid met de tabaksindustrie heeft de rechtbank in Den Haag de vordering van de stichting afgewezen. Niettemin is er door deze rechtszaak grote vooruitgang geboekt in de omgang van de overheid met de tabaksindustrie.

Lees meer...

Op 9 november uitspraak in rechtszaak tegen Staat

 • 29 september 2015

Heeft artikel 5.3 van het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging rechtstreekse werking en handelt de Nederlandse Staat onrechtmatig door niet aan de bepalingen van dat artikel te voldoen? Daarover gaat het in de kern in de rechtzaak van Stichting Rookpreventie Jeugd tegen de Staat die vandaag voorkwam bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank doet op 9 november uitspraak.

Lees meer...

Uitwerking antirookverdrag door regering is nog te vaag

 • 25 september 2015

Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) is nog niet tevreden met de nadere regels die de regering heeft opgesteld voor haar omgang met de tabakslobby. In de notitie 'Verduidelijking invulling artikel 5.3 WHO-Kaderverdrag' die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer stuurde bedient de overheid zich nog van te vage en multi-interpretable bewoordingen.

Lees meer...

Eerste zitting in zaak Rookpreventie Jeugd tegen Staat

 • 24 september 2015

Het moet afgelopen zijn met het "gepolder" van de Nederlandse overheid met de tabaksindustrie. Dát is de inzet van de zaak die de rechtbank Den Haag maandag 28 september om 9:30 uur behandelt in een openbare zitting. De Stichting Rookpreventie Jeugd spande deze zaak een jaar geleden aan tegen de Staat.

Lees meer...

Artsen willen rookverbod in auto met kinderen

 • 17 augustus 2015

Hoofdpijn en misselijkheid door nicotinevergiftiging, maar ook middenoorontstekingen, luchtweginfecties of verergering van astmaklachten: roken in een auto kan meereizende kinderen allerlei gezondheidsklachten opleveren. Vandaar dat Nederlandse kinder- en longartsen oproepen roken in auto's waarin kinderen worden vervoerd te verbieden. In Engeland, Wales, Ierland, Frankrijk en Italië is zo'n verbod al van kracht of in voorbereiding.

Lees meer...

De Streep groot succes

 • 4 juni 2015

De campagne De Streep heeft in de eerste week al 500.000 views van de trailerfilmpjes voor de film 'De Vervangers' opgeleverd. In totaal zijn inmiddels 650.000 mensen bereikt.

Lees meer...

Wanda en Pauline bij Pauw

 • 22 oktober 2014

Op 8 september 2014 bracht Stichting Rookpreventie Jeugd een dagvaarding uit tegen de staat om een eind te maken aan de innige contacten van de Nederlandse overheid met de tabakslobby. Vandaag, 22 oktober 2014, wordt de zaak aangebracht bij de rechtbank in Den Haag. Aan de vooravond daarvan legden Wanda de Kanter en Pauline Dekker bij Pauw uit waar het in deze zaak om gaat.

Lees meer...

Vijf jaar in actie

 • 30 mei 2014

Stichting Rookpreventie Jeugd bestaat vijf jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen ‘Vijf jaar in actie voor een rookvrij Nederland’ met een overzicht van de doelen van de stichting en de activiteiten tot nu toe.
Lees Vijf jaar in actie

Lees meer...

Longartsen stoppen niet

 • 19 maart 2013

De Amerikaanse voorvechter Robert N. Proctor steunt de strijd van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Hij geldt in de Verenigde Staten als de grote vijand van de tabaksindustrie. Hij schreef het boek ‘The Golden Holocaust’ en trad meerdere keren op als getuige-deskundige in mega-rechtzaken tegen de Big Tobacco.

EenVandaag bericht hierover.

Lees meer...

Aanbieding manifest ‘Houdt jeugd uit de rook’ aan minister VWS

 • 19 januari 2011

Op 19 januari boden Pauline Dekker en Wanda de Kanter namens Stichting Rookpreventie Jeugd en 1000 ondertekenaars, waaronder de top van de Nederlandse (kanker)geneeskunde, een manifest aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid met een voorstel voor verdergaande maatregelen om kinderen en jongeren tegen Tabaksverslaving te beschermen.

Lees meer...
   

Tags

    1 items are tagged with tabak    4 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with rechtszaak    8 items are tagged with     1 items are tagged with verbergen
    1 items are tagged with     1 items are tagged with     4 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with rookvrije generatie    3 items are tagged with     1 items are tagged with     3 items are tagged with Wanda de Kanter    3 items are tagged with     1 items are tagged with jongeren en roken    2 items are tagged with     6 items are tagged with     1 items are tagged with     5 items are tagged with roken    2 items are tagged with     1 items are tagged with     2 items are tagged with rookstoppoli    1 items are tagged with meetmethode    1 items are tagged with ISO-methode    6 items are tagged with Canadian Intense    5 items are tagged with TNCO    6 items are tagged with nicotine    2 items are tagged with     2 items are tagged with WHO    2 items are tagged with     1 items are tagged with tabaksindustrie    3 items are tagged with tabakslobby    1 items are tagged with politiek    3 items are tagged with     1 items are tagged with     3 items are tagged with     1 items are tagged with     3 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with sjoemelsigaret    8 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with longarts    1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with Tweede Kamer    2 items are tagged with rookstop    1 items are tagged with Europees Hof    6 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with     1 items are tagged with sigarettenfilter    1 items are tagged with NVWA    1 items are tagged with Sick of Smoking    1 items are tagged with petitie    1 items are tagged with Wet Rookvrije Generatie    2 items are tagged with nicotinevrije generatie    1 items are tagged with vape-hype    1 items are tagged with gifstoffen    1 items are tagged with Nicotinee    1 items are tagged with